Dry needling

Kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa akupunktioneuloilla tehtävää hoitoa. Kuivaneulaus nimitys tulee siitä, että neuloista ei tule mitään aineita kehoon vaan hoito perustuu ainoastaan neulan aikaansaamaan vaikutukseen. Dry needling – hoidossa käsitellään pehmytkudoksessa sijaitsevia triggerpisteitä. Hoito stimuloi immuunijärjestelmää ja laukaisee kehon omia paranemisprosesseja. DN – hoidolla pyritään ”sammuttamaan” herkistynyt triggerpiste. Triggerpisteiden hoitaminen akupunktioneuloilla kohdistuu tarkasti kipualueeseen, vaikka se olisi syvällä ja muiden lihasten alla. Hoidolla on mahdollista poistaa vuosia ollut kipu, mikäli se on triggerpisteen aiheuttama.

Triggerpiste

Triggerpiste ( TrP ) muodostuu, kun lihakset ovat toistuvassa rasituksessa / kuormituksessa, stressistä, kroonisesta kivusta tai kohonneesta verenpaineesta. Lihakset tarvitsevat toimiakseen ( myös rentoutuakseen ) ATP nimistä molekyyliä. ATP – molekyyli on kaikkien solujen, ( bakteeri -ja ihmissolun ) energianlähde useimmissa energiaa vaativissa prosesseissa. Kun lihas on esimerkiksi toistuvassa rasituksessa, voi kalvorakenteeseen ( sarkoplasmakalvosto ) tulla vaurio ja usein johtaa kontroilloimattomaan kalsiumin vapautumiseen ja myöskään lihakset eivät saa ATP:tä normaalisti –> ” energiakriisi ”.

TrP:t ovat herkkiä ja kivuliaita pisteitä jotka tuntuvat pinnallisissa lihaksissa kireinä lihasjuosteina tai hernemäisinä pisteinä. On olemassa vahva tieteellinen näyttö, että TrP:t ovat yksi yleisimpiä kivun aiheuttajia tuki- ja liikuntaelin vaivoissa. TrP:t voivat olla pääasiallinen ongelman aiheuttaja tai ne voivat olla toissijaisia muun lääketieteellisen vaivan kanssa.

  • TrP:ille on ominaista heijastekipu, jolloin hoidettava piste voi olla yllättävän kaukana varsinaisesta kipualueesta.
  • TrP: n säteilevä kipu on yleensä tylppää, jomottavaa ja diffuusia ja tarkkaa sijaintia on vaikea kuvailla.
  • Trp voi olla aktiivinen jolloin se aiheuttaa usein paikallista kipua levossa ja lihasrasituksen yhteydessä. TrP voi olla myös latentti eli ” hiljainen ” piste, jotka eivät oireile mitenkään.

Dry needling vs Akupunktio

Akupunktio perustuu meridiaaneihin ja sillä hoidetaan mm. erilaisia riippuvuuksia ja allergioita. DN-hoito perustuu länsimaiseen neuroanatomiaan ja hoidetaan erilaisia tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia. Samankaltaisia vaikutuksia kylläkin on.

Triggerpiste